Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım, sosyal medyada gördüğü ve farklı tür olduğunu düşündüğü bitkinin izini sürerek, Türkçe “Muğla emceği” adıyla bilim dünyasına kazandırdı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Yıldırım ve ekibini tebrik etti.
Muğla’nın Fethiye ilçesi Göcek tüneli civarında, ağır metallerce zengin topraklarda yayılış gösteren ve halk arasında “Emzikotu” veya “Emcekotu” olarak bilinen yeni bir Onosma türü keşfedildi. Prof. Dr. Hasan Yıldırım, doğasever Yasemin Silier’in paylaştığı bitki fotoğraflarından yola çıkarak çalışmalara başladı. Emekli İngilizce öğretmeni Bülent Elmas ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ile birlikte Göcek Tüneli yakınlarındaki alandan örnekler topladı.
Çalışmalara Türkiye’de Onosma cinsi uzmanı olan Mersin Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Binzet de katıldı. Ortak çalışmalar sonucunda bitkinin yeni bir tür olduğu belirlendi ve “Muğla emceği” olarak adlandırıldı. Bu buluş, Yeni Zellanda kökenli Phytotaxa dergisinde yayınlandı.
Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Onosma cinsinin dünya genelinde yaklaşık 300 türe sahip olduğunu ve Türkiye’nin bu türlerin çeşitlilik merkezlerinden biri olduğunu belirtti. Türkiye’de toplamda keşfedilen 105 tür Onosma bulunduğunu ve bunlardan 62’sinin endemik olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Yıldırım, “Muğla emceği”nin sadece Fethiye sınırlarında yayılış gösterdiğini ve yol genişletme çalışmaları nedeniyle popülasyonlarının zarar gördüğünü belirterek, bu türün neslinin korunması için tür eylem çalışmalarının başlatılmasının önemini vurguladı.